Любими 0
Телефон за поръчки: +359899963899

5 ВОДЕЩИ ТЕНДЕНЦИИ В ЕКСТЕРИОРНОТО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ

heading_title

  • Елементи на средата

Функционалните елементи вече не са смело архитектурно решение, а по-скоро необходимост в днешното търсене от страна на потребителите. Те търсят комплексни функции на открито, които са умело проектирани, за да служат за повече от една цели  - преградна стена с озеленяване, пейка с вградена кашпа за цветя, маса, която в центъра позволява да се интегрира дърво или храст и т.н.

  • Растителност, изискваща по-малко грижи

Много хора искат красива градина, но колко от тях наистина не са готови да се ангажират с поддръжката й, която отнема твърде много от времето и усилия. Заради забързания живот, липсата на време и умения за поддръжка на екстериорно озеленяване, биха предпочели да имат градина, която да им предлага спокойна среда за почивка, с малко вложени усилия. Затова често се търсят растителни видове, които изискват по-малко грижи или такива на по-голям интервал от време. Основните видове, които се използват са предимно многогодишни растения, които се групират въз основа количеството вода от което се нуждаят.

  • Градината за консумация

Тенденцията за по-здравословен начин на живот, особено в градските и крайградските райони, където качеството на средата не е в помощ на здравето ни, много млади хора търсят начин сами да отглеждат градински растения за директна консумация - най-вече подправки. Вече има много решения за мини билкова градина, които позволяват терасиране при малки пространства, решения за автоматизирано напояване и дори мониторинг на отглеждането от дистанция, благодарение на новите технологии.

  • Технологични иновации

Най-големите тенденции в технологиите включват начини за подобряване и персонализиране на откритите пространства. Това е вълнуващо време за озеленяване, където технологиите се синхронизират с нашия двор. Все по-популярни стават селективните системи за напояване, мобилните приложенията за управление на осветлението в градината, безжични озвучителни системи за допълнително забавление и създаване на атмосфера, както и вертикалните градини за консумация.

  • Създаване на малки градински оазиси

Изграждането на уединено кътче в дворното пространството,  заобиколено от буйна растителност обикновено се оказва желано за онези, които има нужда от усамотение, почивка и тишина. Този тип екстериорни решения могат да бъдат допълнени и от водно допълнение, което засилва усещането за естествена природна среда.